Mads Heindorf smykker

Paraiba

 

Anmærkninger: Det har været diskuteret, hvorvidt det har været legitimt at kalde fundene i Nigeria og Mozambique for paraiba, da navnet i udgangspunktet knytter sig til det oprindelige fund i Paraïba i Brasilien. Det, der imidlertid giver paraibaen dens særkende, er dens indhold af kobber, som adskiller den fra alle andre turmali- ner i en sådan grad, at der reelt er tale om en anden sten. 
Paraiba Turmalin Mads Heindorf
Man kunne sammenligne med smaragden, der tilhører familien beryl, men som med sit indhold af krom får så markante karakteristiske egenskaber, at man ikke længere ”blot” kalder den beryl, men netop smaragd. I og med at turmalinmaterialet fra minerne i både Mozam- bique og Nigeria også indeholder kobber som primær farvekomponent, er der altså tale om lige så karakteristisk og særegent materiale som det, der første gang blev fundet i Paraïba. Derfor besluttede en gruppe af verdens mest
 anerkendte laboratorier i 2006, inklusiv GIA, AGTA og Gubelin, at en turmalin, der indeholdt kobber som sin primære farvekomponent, kunne kaldes for paraiba. Med andre ord kunne blå og grønne kobberholdige turmaliner (cuprian elbaite) fra hele verden herefter med rette benævnes paraiba.


Mads Heindorf Jewellery | Gothersgade 105 | København | 20 20 21 91 | info@madsheindorf.dk